Sportstaden Uppsala

Uppsala är en framstående stad inom sport och idrott. Härifrån kommer topplag som Storvreta IBK och Uppsala Basket. Storvretas herrlag har bland annat vunnit SM-finalen tre gånger, och herrarna i Uppsala Basket har spelat i Basketligan sedan starten 1992. Basket är en av Upplands största idrotter, men här finns även andra spännande sporter. Uppsala 86ers är en av Sveriges äldsta amerikanska fotbollsföreningar, och under tidigt 90-tal knep de två SM-titlar och representerade Sverige i Eurobowl.

Som om inte det vore nog finns det också många framstående idrottsmän som är från Uppsala, däribland Karin Lamberg-Skog (längdskidåkare och medaljör i Världsmästerskapen i nordisk skidsport 1987), Erik Lundquist (sportskytt med bronsmedalj i OS 1920), Jonathan Carlsson (ishockey, Brynäs IF), Martina Granström (simmare), Hans Selander (fotbollsspelare i bland annat Sveriges fotbollslandslag i VM 1970) och Fredrik Petterson-Wentzel (ishockey, Färjestad BK).

Nyckeln till Uppsalas framgångar som hemort för framstående lag och idrottsmän är bland annat att det finns många möjligheter att växa och utvecklas inom idrott här. Förutom en stor vidd vad gäller olika idrotter så finns här också många bra sporthallar och idrottsanläggningar, till exempel Allianshallen, Fyrishov, Gränby Ishallar, Studenternas IP och Uppsala Arena.

Dessutom är föreningarna också väldigt bra på att ta hand om och uppmuntra sina aktiva, till exempel genom att erbjuda träningsläger och annat som gör att man utvecklas inom sporten. För även om vi har väldigt mycket att erbjuda här i Uppsala kan man också få väldigt bra erfarenheter av att exempelvis åka på hockeyläger i Dalarna.

Uppsala erbjuder också årligen olika lopp för såväl motionärer som elit, som exempelvis Slottsstafetten som inträffar i april och är en stafett som löpes runt Uppsala Slott, och Skandisloppet som är världens äldsta cykellopp. Det är med andra ord inte så konstigt att Uppsala är en framstående idrottsstad, och vi kommer garanterat att få se fler stjärnskott härifrån i framtiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *