Så får du ett lantligt kök

Vi är många som drömmer om ett lantligt kök som ser sådär gammaldags och enkelt ut, men med den moderna känslan av ljusa färger och öppenhet. Även om man kan mixa och matcha som man själv vill, finns några saker man kan tänka på när man väljer material och inredning.

Material
Trä är ett givet inslag i det lantliga köket, och det kan användas på många sätt. En ljus pärlspont på väggarna är snyggt ihop med en mönstrad tapet. Andra material som passar in i ett latnligt kök är plåt, koppar, zink, gjutjärn och porslin.

Skåpluckor får gärna vara i massivt trä och inte se släta och moderna ut. Tänk också på att matcha med snygga handtag, Mälarkök har bra sådana, besök dem här. Den som hellre vill ha enkla hyllplan utan luckor är också rätt ute.

Golvet får gärna vara i trä med rejäla brädor, eller diagonalt klinker.

Textil
På loppis kan man ofta hitta hemvävda trasmattor. Ljusa färger gör sig bäst. Där kan man även fynda virkade grytlappar och kökshanddukar med broderier. Satsa på att visa upp textilierna istället för att gömma dem i skåp och lådor.

Ett vackert tyg kan ersätta en dörr framför saker man vill gömma, t.ex. sophinken.

Broderade väggbonader ger ett lantligt intryck och går ofta att hitta på loppis.

Detaljer
Detaljerna kommer att göra ditt kök personligt och ge det det där lilla extra. Leta efter gamla glas- och plåtburkar, tavlor, skyltar, korgar och lådor, porslin, krukor och liknande. Sakerna får gärna se slitna och använda ut.

Många små ljuspunkter i form av lampor, lyktor och ljusstakar ger lantlig stämning. Man kan hitta mycket på loppis, men det finns även nytillverkade lampor i äldre stil att få tag på. Skomakarlampor är ett bra val.

Se till att kyl och frys, spis, micro och liknande smälter in på ett bra sätt. Ett tips är att välja bort displayer och liknande. Finns en teve kan man t.e.x klä in den i en vacker träram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *