Sommarjobb – pimpa busshållsplatser

Ute i landet är sommarlovet i full gång, och för många gymnasieungdomar blir det deras första sommar med arbete, om man har tur så klart. Linda var med i ett skolprojekt under skolterminen och fick komma på idéer till arbeten som skulle fungera som sommarjobb för ungdomar. I sommar jobbar hon med en av dessa idéer, nämligen att pimpa busshållsplatser.

Tillsammans med några andra ungdomar så målar Linda och gör om nedklottrade, trasiga och tråkiga busshållsplatser till konstverk istället. De har arbetat mycket med mosaik men också grafitimålning. Busshållsplatserna har blivit helt omgjorda och har en tanke om att sprida inspiration och glädje till stadsborna. En färgklick i vardagen kan man säga.

Denna typ av sommarjobb har funnits på flera ställen i landet, där den kreativa ådran har varit viktigt. I bland annat Falun så fanns det tre sommarjobb för den muskaliska för ett par år sedan. Uppgiften för dem var att arbeta som gatumusikanter för att underhålla turister och stadsbor som var ute på shoppingtur eller bara strosade runt i stadens centrum. Av dessa ungdomar var det två killar, en på trummor och den andra på gitarr, och den tredje en tjej som sjöng till sina trubadurers spelande.

Det är svårt att få sommarjobb idag och särskilt något som man kan relatera till det man vill göra i framtiden eller sin hobby. Många ungdomar tar bara det dem får och står ut med att ligga vid gravstenar och rensa ogräs eller packa upp mjölkförpackningar i någon liten livsmedelsbutik. Fler kreativa sommarjobb och andra jobb som ger dem insikt i den branschen de siktar mot borde finnas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *